G-MS2D75B7RR
 

Worksheet on Wave Optics

Q1 Which of the following phenomenon cannot be explained by the Huygen’s theory:-


a) Refraction

b) Reflection

c) Diffraction

d) Polarisation



Q2 Huygen’s principal is applicable to :-

a) Only light waves

b) Only sound waves

c) Only mechanical waves

d) For all the above waves



Q3 The main drawback of huygen’s theory was :-

a) Failure in explanation of rectilinear propagation of light

b) Failure of explain the spectrum of white light

c) Failure to explain the formation of Newton’s rings

d) A failure of experimental verification of ether medium



Q4 Light has a wave nature, because :-

a) The light travel in a straight line

b) Light exhibits phenomenon of reflection and refraction

c) Light exhibits phenomenon of interference

d) Light exhibits phenomenon of photo electric effect



Q5 Wave nature of light is verified by :-

a) Interference

b) Photo electric effect

c) Reflection

d) Refraction



Q6 The energy in the phenomenon of interference :-

a) Is conserved, gets redistributed

b) Is equal at every point

c) Is destroyed in regions of dark fringes

d) Is created at the place of bright fringes



Q7 The resultant amplitude in interference with two coherent sources depends upon :-

a) only amplitude

b) only phase difference

c) on both the above

d) none of the above



Q8 Which of following nature of light waves is supported by the phenomenon of interference :-

a) longitudinal

b) transverse

c) both transverse and longitudinal

d) None of the above



Q9 Phenomenon of interference is not observed by two sodium lamps of same power. It is because both waves have :-

a) not constant phase difference

b) zero phase difference

c) different intensity

d) different frequencies



Q10 Coherent sources can be obtained :-

a) only by division of wave front

b) only by division of amplitude

c) both by division of amplitude and wave front

d) none of the above



Q11 The phenomenon of interference is shown by :-

a) Longitudinal mechanical waves only

b) Transverse mechanical waves only

c) Electromagnetic waves only

d) All the above type of waves



Q12 For the sustained interference of light, the necessary condition is that the two sources should :-


a) Have constant phase difference

b) Be narrow

c) Be close to each other

d) Of same amplitude



Q13 If ratio of amplitude of two interfering source is 3 : 5. Then ratio of intensity of maxima and minima in interference pattern will be :-


a) 25 : 16

b) 5 : 3

c) 16 : 1

d) 25 : 9



Q14 If intensity ratio of two interfering waves is 9 : 1 then ratio of maximum to minimum amplitude of resultant wave is :-


a) 2 : 1

b) 3 : 2

c) 1 : 3

d) 5 :2



Q15 Two coherent light sources emit light of the:-


a) same intensity

b) different frequency

c) constant phase difference but different wavelengths

d) same frequency having constant phase difference



Q16 Young’s experiment proves that which of the following fact :-

a) Light is made up of particles

b) Light is made up of waves

c) Light is made up of neither waves nor particles

d) Fringe width doesn’t depend upon the spacing between slits.



Q17 In Young’s double slit experiment :-

a) only interference occurs

b) only diffraction occurs

c) both interference and diffraction occurs

d) none of the above



Q18 In Young’s double slit experiment, bright fringes are of :-

a) equal widths and unequal intensities

b) unequal widths and equal intensities

c) equal widths and equal intensities

d) unequal widths and unequal intensities



Q19 Young’s experiment is performed in air and then performed in water, the fringe width :-

a) Will remain same

b) Will decrease

c) Will increase

d) Will be infinite



Q20 In Young’s double slit experiment, if monochromatic light is replaced by white light :-

a) All bright fringes become white

b) All bright fringes have colours between violet and red

c) Only the central fringe is white, all other fringes are coloure

d) No fringes are observed



Q21 The fringe width in Young’s double slit experiment increases when :-

a) Wavelength increases

b) Distance between the slits increases

c) Distance between the source and screen decreases

d) Frequency of incident light increases



Q22 In the Young’s double slit experiment, for which colour the fringe width is least?

a) Red

b) Green

c) Blue

d) Yellow



Q23 What will be the effect on fringe width, when distance between slits become doubled :-

a) 1/2 times

b) 2 times

c) 1/4 times

d) Unchanged



Q24 All fringes of diffraction are of :-

a) the same intensity

b) unequal width

c) the same width

d) full darkness



Q25 Central fringe obtained in diffraction pattern due to a single slit :-

a) is of minimum intensity

b) is of maximum intensity

c) intensity does not depend upon slit width

d) none of the above



Q26 Bending of light waves at the sharp edges of an opaque obstacle is known as :-


a) refraction

b) reflection

c) diffraction

d) interference



Q27 Refractive index of material is equal to tangent of polarizing angle. It is called.


a) Brewster’s law

b) Lambert’s law

c) Malus’s law

d) Bragg’s law



Q28 Polarised glass is used in sun glasses because :-


a) It reduces the light intensity to half an account of polarisation

b) It is fashionable

c) It has good colour

d) It is cheaper



Q29 Assertion :- In YDSE interference pattern disappears when one of the slits is closed.

Reason :- Interference occurs due to superimposition of light wave from two coherent sources.


a) A

b) B

c) C

d) D



Q30 Assertion :- Diffraction of sound waves are more easily observed as compare to light waves.

Reason :- Wavelength of sound waves is more as compare to light.


a) A

b) B

c) C

d) D



Q31 Assertion :- The focal length of objective lens in telescope is much more than that of eye piece.

Reason :- Telescope has high resolving power due to large focal length.


a) A

b) B

c) C

d) D



Q32 Assertion :- Polaroid glasses reduce glare from road or water etc.

Reason :- Reflected waves are partially polarised.


a) A

b) B

c) C

d) D



Q33 Assertion :- In YDSE the fringe separation doesn’t contain any information about intensity of individual

source.

Reason :- Fringe width depends on wavelength of source.


a) A

b) B

c) C

d) D



Q34 Assertion :- Light ray passing through water droplet is partially polarised.

Reason :- Water is a polar molecule.


a) A

b) B

c) C

d) D







ANSWERS


1) d

2) d

3) d

4) c

5) a

6) a

7) c

8) d

9) a

10) c

11) d

12) a

13) c

14) a

15) d

16) b

17) c

18) c

19) b

20) c

21) a

22) c

23) a

24) b

25) b

26) c

27) a

28) a

29) a

30) a

31) c

32) a

33) b

34) a


19 views0 comments

Recent Posts

See All

Q1 Incorrect statement are : a) A.C. meters can measure D.C also b) If A.C. meter measures D.C. there scale must be linear and uniform c) A.C. and D.C. meters are based on heating effect of current d)

Q1 According to Faraday's Law of electro magnetic induction: a) The direction of the induced current is such that it opposes it self b) The induced emf in the coil is proportional to the rate of chang

Q1 A toroid of n turns, mean radius R and cross-sectional radius a carries current I. It is placed on a horizontal table taken as x-y plane. Its magnetic moment m. a) is non-zero and points in the z-