G-MS2D75B7RR
 

Worksheet on Physical World

Q1) A student measured the diameter of a wire using a screw gauge with least count 0.001 cm and listed the measurements. The correct measurement is _


a) 5.3 cm

b) 5.32 cm

c) 5.320 cm

d) 5.3200 cm



Q2) The density of a material in CGS system of units is 4g/cm square . In a system of units in which unit of length is 10 cm and unit of mass is 100 g, the value of density of material will be :-


a) 0.04

b) 0.4

c) 40

d) 400



Q3) Which of the following does not have the same unit as others?


a) watt-s

b) kilowatt-hour

c) eV

d) J-s



Q4) Which of the following system of units is not based on units of mass, length and time along ?


a) SI

b) MKS

c) FPS

d) CGS



Q5) The ratio of one micron to one nanometre is:


a) 10 to the power (3)

b) 10 to the power (-3)

c) 10 to the power (-6)

d) 10 to the power (-1)



Q6) Temperature can be expressed as a derived quantity in terms of which of the following ?


a) Length and mass

b) Mass and time

c) Length. mass and time

d) None of these



Q7) Density of wood is 0.5 gm/cc in CGS system of units. The corresponding value in MKS units is :


a) 500

b) 5

c) 0.5

d) 5000



Q8) Which of the following is smallest unit :


a) Millimetre

b) Angstrom

c) Fermi

d) Metre



Q9) 'Parsec' is the unit of -


a) time

b) distance

c) frequency

d) angular acceleration



Q10) The ratio of the dimensions of Planck's constant and that of the moment of inertia is :-


a) Velocity

b) Angular momentum

c) Time

d) Frequency



Q11) In a particular system the units of length mass and time are chosen to be 10 cm, 10 g and 0.1 s respectively. The unit of force in this system will be equal to :


a) 0.1 N

b) 1 N

c) 10 N

d) 100 N


Q12) Discuss Supplementary units In SI system?


Q13) Give two examples of practical units used in physics?



ANSWERS

1) C

2) C

3) d

4) a

5) a

6) d

7) a

8) c

9) b

10) d

11) a

12) Radian (rad) for plane angle and steradian (sr) for solid angle.

​Radian : 1 radian is the angle subtended at the centre of a circle by an arc equal in length to the radius of the circle.

Steradian : steradian is the solid angle subtended at the centre of a sphere, by that surface of the sphere which is equal in area to the square of the radius of the sphere.

13) light year (ly) is a practical unit of distance.

horse power (hp) is a practical unit of power.

33 views0 comments

Recent Posts

See All

Q1 Incorrect statement are : a) A.C. meters can measure D.C also b) If A.C. meter measures D.C. there scale must be linear and uniform c) A.C. and D.C. meters are based on heating effect of current d)

Q1 According to Faraday's Law of electro magnetic induction: a) The direction of the induced current is such that it opposes it self b) The induced emf in the coil is proportional to the rate of chang

Q1 A toroid of n turns, mean radius R and cross-sectional radius a carries current I. It is placed on a horizontal table taken as x-y plane. Its magnetic moment m. a) is non-zero and points in the z-