G-MS2D75B7RR
 

Worksheet on Thermal properties, Thermodynamics and Kinetic theory

Q1 At what temperature does the temperature in Celsius and Fahrenheit equalise.


a) -40 degree

b) 40 degree

c) 36.6 degree

d) 38 degree



Q2 A difference of temperature of 25 degree C is equivalent to a difference of :


a) 45 degree F

b) 72 degree F

c) 32 degree

d) 25 degree F



Q3 Oxygen boils at – 183 degree C. This temperature is approximately in Fahrenheit is:-


a) –329 degree F

b) –261 degree F

c) –215 degree F

d) –297 degree F



Q4 Suppose there is a hole in a copper plate. On heating the plate, diameter of hole, would:


a) always increase

b) always decrease

c) always remain the same

d) none of these



Q5 1 kg of ice at – 10 degree C is mixed with 4.4 kg of water at 30 degree C. The final temperature of mixture is: (specific heat of ice = 2100 J/kg-k)


a) 2.3 degree C

b) 4.4 degree C

c) 5.3 degree C

d) 8.7 degree C



Q6 If 10 g ice at 0 degree C is mixed with 10 g water at 20 degree C, the final temperature will be:-


a) 50 degree C

b) 10 degree C

c) 0 degree C

d) 15 degree C



Q7 The thermal capacity of any body is.


a) a measure of its capacity to absorb heat

b) a measure of its capacity to provide heat

c) the quantity of heat required to raise its temperature by a unit degree

d) the quantity of heat required to raise the temperature of a unit mass of the body by a unit degree



Q8 The coefficient of thermal conductivity depends upon-


a) Temperature difference of two ends

b) Area of the plate

c) Thickness of the plate

d) Material of the plate



Q9 Gravitational force is required for-


a) Stirring of liquid

b) Convection

c) Conduction

d) Radiation



Q10 The layers of atmosphere are heated through-


a) Convection

b) Conduction

c) Radiation

d) 2 and 3 both



Q11 Under steady state, the temperature of a body


a) Decreases with time

b) Does with time

c) Does not change with time and is same at all the points of the body

d) Does not change with time but is different at different points of the body



Q12 The cause of air currents from ocean to ground is example of


a) The specific heat of water is more than that of sand

b) Convection

c) Radiation

d) Diffraction



Q13 Mud houses are cooler in summer and warmer in winter because


a) Mud is super conductor of heat

b) Mud is good conductor of heat

c) Mud is bad conductor of heat

d) None of these



Q14 In natural convection, a heated portion of a liquid moves because:


a) Its molecular motion becomes aligned

b) Of molecular collisions within it

c) Its density is less than that of the surrounding fluid

d) Of currents of the surrounding fluid



Q15 It is hotter at the same distance over the top of a fire than it is in the side of it, mainly because.


a) Air conducts heat upwards

b) Heat is radiated upwards

c) Convection takes more heat upwards

d) Convection, conduction and radiation all contribute significantly transferring heat upward



Q16 Newton’s law of cooling is used in laboratory for the determination of the.


a) Specific heat of the gases

b) The latent heat of gases

c) Specific heat of liquids

d) Latent heat of liquids



Q17 Two stars appear to be red and blue, what is true about them-


a) The red star is nearer

b) The blue star is nearer

c) The temperature of red star is more

d) The temperature of blue star is more



Q18 The colour of a star is an indication of its-


a) Weight

b) Distance

c) Temperature

d) Size



Q19 If a carved black utensil is heated to high temperature and then brought in dark then:


a) Both utensil and its carving will shine

b) Only carving will shine

c) Only utensil will shine

d) None of the utensil and carving will shine



Q20 According to Newton’s law of cooling, the rate of cooling of a body is proportional to:-


a) Temperature of the body

b) Temperature of the surrounding

c) Fourth power of the temperature of body

d) Difference of the temperature of the body and the surrounding.



Q21 The Wein’s displacement law express relation between:-


a) Wavelength corresponding to maximum energy and temperature.

b) Radiation energy and wavelength

c) Temperature and wavelength

d) Colour of light and temperature



Q22 A body cools from 60 degree C to 50 degree C in 10 minutes. If the room temperature is 25 degree C and assuming Newton’s cooling law holds good, the temperature of the body at the end of next 10 minutes is:-


a) 45 degree C

b) 42.85 degree C

c) 40 degree C

d) 38.5 degree C



Q23 As compared to the person with white skin, the person with black skin will experience


a) Less heat and more cold

b) More heat and more cold

c) More heat and less cold

d) Less heat and less cold



Q24 We consider the radiation emitted by the human body. Which of the following statements is true?


a) The radiation is emitted during the summers and absorbed during the winters

b) The radiation emitted lies in the ultraviolet region and hence is not visible

c) The radiation emitted is in the infra-red region

d) The radiation is emitted only during the day



Q25 The absorptive power of a perfectly black body is.


a) zero

b) infinity

c) 1.5

d) 1.0



Q26 A real gas behaves like an ideal gas if its.


a) pressure and temperature are both high

b) pressure and temperature are both low

c) pressure is high and temperature is low

d) pressure is low and temperature is high



Q27 relation PV = RT is given for following condition for real gas-


a) High temperature and high density

b) Low temperature and low density

c) High temperature and low density

d) Low temperature and high density



Q28 At N.T.P. volume of a gas is changed to one fourth volume, at constant temperature then the new pressure will be :-


a) 2 atm.

b) 2 5/3 atm.

c) 4 atm.

d) 4 atm.4 atm.



Q29 The root mean square and most probable speed of the molecules in a gas are:-


a) same

b) different

c) cannot say

d) depends on nature of the gas



Q30 Absolute zero temperature is one at which-


a) All liquids convert into solid

b) All gases convert to solid

c) All matter is in solid state

d) The K.E. of molecules becomes zero



Q31 Which of the following statement is true according to kinetic theory of gases?


a) The collision between two molecules is inelastic and the time between two collisions is les than the time taken during the collision.

b) There is a force of attraction between the molecules

c) All the molecules of a gas move with same velocity

d) The average of the distances travelled between two successive collisions is mean free path.



Q32 Gas exerts pressure on the walls of container because the molecules-


a) Are loosing their Kinetic energy

b) Are getting stuck to the walls

c) Are transferring their momentum to walls

d) Are accelerated towards walls.



Q33 A diatomic molecule has.


a) 1 degree of freedom

b) 3 degree of freedom

c) 5 degree of freedom

d) 6 degree of freedom



Q34 The first law of thermodynamics is based on :-


a) Law of conservation of energy

b) Law of conservation of mechanical energy

c) Law of conservation of gravitational P.E.

d) None of the above



Q35 The work by an ideal monoatomic gas along the cyclic path LMNOL is.


a) PV

b) 2PV

c) 3PV

d) 4 PV



Q36 When a system changes from one to another state the value of work done:-


a) Depends on the force acting on the system

b) Depends on the nature of material present in a system

c) Does not depend on the path

d) Depends on the path



Q37 The value of internal energy in an adiabatic process:-


a) Remains unchanged

b) Only increases

c) Only diminishes

d) May diminish and may also increase



Q38 When a gas is adiabatically compressed then it’s temperature increase because:-


a) Work done is zero

b) Internal energy is increased

c) Heat is supplied to it

d) No change in pressure



Q39 Specific heat of a gas undergoing adiabatic change is:-


a) Zero

b) Infinite

c) Positive

d) Negative



Q40 If an ideal gas is compressed during isothermal process then:-


a) No work is done against gas

b) Heat is rejected by gas

c) It’s internal energy will increase

d) Pressure does not change



Q41 According to the second law of thermodynamics:-


a) Heat energy cannot be completely converted to work

b) Work cannot be completely converted to heat energy

c) For all cyclic processes we have dQ/T < 0

d) The reason all heat engine efficiencies are less than 100% is friction, which is unavoidable



Q42 “Heat cannot flow by itself from a body at lower temperature to a body at higher temperature” is a statement or consequence of:-


a) Second law of thermodynamics

b) Conservation of momentum

c) Conservation of mass

d) First law of thermodynamics



Q43 A Carnot engine takes 3 x 10 to the power (6) cal of heat from reservoir at 627 degree C and gives it to a sink at 27 degree C. then work done by the engine is .


a) 4.2 x 10 to the power (6J)

b) 8.4 x 10 to the power (6J)

c) 16.8 x 10 to the power (6J)

d) zero



Q44 A Carnot engine shows efficiency of 40% on taking energy at 500K. To increase the efficiency to 50%, at what temperature it should take energy?


a) 400 K

b) 700 K

c) 600 K

d) 800 K



Q45 A Carnot engine, whose efficiency is 40%, takes in heat from a source maintained at a temperature of 500 K. It is desired to have an engine of efficiency 60%. Then, intake temperature for the same exhaust (sink) temperature must be:-


a) 750 K

b) 600 K

c) Efficiency of Carnot engine cannot be made larger than 50%

d) 1200 K




ANSWERS


1) a

2) a

3) d

4) a

5) d

6) c

7) c

8) d

9) b

10) a

11) d

12) b

13) c

14) c

15) c

16) c

17) d

18) c

19) c

20) d

21) a

22) b

23) b

24) c

25) d

26) d

27) c

28) c

29) b

30) d

31) d

32) c

33) c

34) a

35) a

36) d

37) d

38) b

39) a

40) b

41) a

42) a

43) b

44) c

45) a


13 views0 comments

Recent Posts

See All

Q1 Incorrect statement are : a) A.C. meters can measure D.C also b) If A.C. meter measures D.C. there scale must be linear and uniform c) A.C. and D.C. meters are based on heating effect of current d)

Q1 According to Faraday's Law of electro magnetic induction: a) The direction of the induced current is such that it opposes it self b) The induced emf in the coil is proportional to the rate of chang

Q1 A toroid of n turns, mean radius R and cross-sectional radius a carries current I. It is placed on a horizontal table taken as x-y plane. Its magnetic moment m. a) is non-zero and points in the z-