G-MS2D75B7RR
 

Worksheet on Oscillations & Waves

Q1 The time taken by a particle in SHM for maximum displacement is:


a) T/8

b) T/6

c) T/2

d) T/4



Q2 The time taken for a second pendulum from one extreme point to another is:


a) 1 s

b) 2 s

c) 1/2 s

d) 4 s



Q3 Simple pendulum of large length is made equal to the radius of the earth. Its period of oscillation will be:


a) 84.6 min.

b) 59.8 min.

c) 42.3 min.

d) 21.15 min.



Q4 An oscillating pendulum stops, because its energy.


a) Changes into kinetic energy

b) Change into potential energy

c) Change into heat energy

d) Is destroyed



Q5 In the case of sustained forced oscillation the amplitude of oscillations:-


a) decreases linearly

b) decreases sinusoidally

c) decreases exponentially

d) always remains constant



Q6 Amplitude of vibrations remains constant in case of:-

(i) free vibrations

(ii) damped vibrations

(iii) maintained vibrations

(iv) forced vibrations


a) i, iii, iv

b) ii, iii

c) i, ii, iii

d) ii, iv



Q7 Assertion:- Pendulum clocks go slow in summer and fast in winter.

Reason :- The length of the pendulum used in clock increases in summer.


a) A

b) B

c) C

d) D



Q8 Assertion :- SHM is not a periodic motion.

Reason :- Periodic motion does not repeat its position after certain interval of time.


a) A

b) B

c) C

d) D



Q9 Assertion :- When a particle is at extreme position performing SHM, its momentum is equal to zero.

Reason:- At extreme position the velocity of particle performing SHM is equal to zero.


a) A

b) B

c) C

d) D



Q10 Assertion :- In SHM acceleration is always directed towards the mean position.

Reason :-The body in SHM stops momentary at the extreme positions and then moves back to mean position.


a) A

b) B

c) C

d) D



Q11 Water waves are of the nature:-


a) Transverse

b) Longitudinal

c) Sometimes longitudinal and some times transverse and longitudinal both

d) Neither transverse nor longitudinal



Q12 Sound wave are not polarized because:-


a) Their speed is less

b) A medium is needed for their propagation

c) These are longitudinal

d) Their speed depends on temperature



Q13 Transverse waves can propagate:-


a) only in solids

b) both in solids and gases

c) neither in solids nor in gases

d) only in gases



Q14 The waves in which the particles of the medium vibrate in a direction perpendicular to the direction of wave motion is known as:-


a) transverse waves

b) propagated waves

c) longitudinal waves

d) stationary waves



Q15 The velocity of sound in a gas depends:-


a) only on its wave length

b) on the density and the elasticity of gas

c) on intensity of the sound

d) on the amplitude and the frequency.



Q16 A man standing on a cliff claps his hand and hears its echo after one second. If the sound in reflected from another mountain then the distance between the man & reflection point is Vsound = 340 m/sec.


a) 680 m

b) 340 m

c) 170 m

d) 85 m



Q17 The energy in the superposition of waves:-


a) Is lost

b) Increase

c) remain same, only redistribution occurs

d) None of the above



Q18 With the increase of temperature, the frequency of the organ pipe:-


a) increases

b) decreases

c) remains unchanged

d) cannot say



Q19 The apparent change in the pitch of sound due to relative motion between observer and the source is called:-


a) Doppler’s effect

b) Resonance of waves

c) interference

d) none of the above



Q20 A sound source is going away from an observer with the sound speed. The apparent frequency which the observer listen:-


a) will be half

b) will remains same

c) will be double

d) will not be observed



Q21 Doppler effect for light differs from that for sound in regards that:-


a) the relative frequency shift is smaller for light than for sound.

b) the velocity addition valid for sound is not true for light waves.

c) velocity of light is very large as compared to sound.

d) light waves are electromagnetic waves but sound waves are mechanical.



Q22 Assertion:- Longitudinal waves are called pressure waves.

Reason :- Propagation of longitudinal waves through a medium involves changes in pressure (density of medium particles), when compressions and rarefactions are formed.


a) A

b) B

c) C

d) D



Q23 Assertion:- In longitudinal wave propagation the distance between two consecutive compression is equal to wavelength of wave.

Reason :- Standing wave does not get transferred.


a) A

b) B

c) C

d) D



Q24 Assertion :- Sound wave travels faster in moist air.

Reason :-The density of moist air is less then density of dry air.


a) A

b) B

c) C

d) D



Q25 Assertion :- Standing wave does not transferee energy in the medium.

Reason :- Every particle vibrates with its own energy and it does not share its energy with any other particle.


a) A

b) B

c) C

d) D



Q26 Assertion :- Sound waves cannot propagate through vacuum but light waves can.

Reason :- Sound waves cannot be polarised but light waves can be.


a) A

b) B

c) C

d) D










ANSWERS


1) d

2) a

3) b

4) c

5) d

6) a

7) a

8) d

9) a

10) b

11) c

12) c

13) b

14) a

15) b

16) c

17) c

18) a

19) a

20) a

21) b

22) a

23) b

24) a

25) a

26) b


15 views0 comments

Recent Posts

See All

Q1 Incorrect statement are : a) A.C. meters can measure D.C also b) If A.C. meter measures D.C. there scale must be linear and uniform c) A.C. and D.C. meters are based on heating effect of current d)

Q1 According to Faraday's Law of electro magnetic induction: a) The direction of the induced current is such that it opposes it self b) The induced emf in the coil is proportional to the rate of chang

Q1 A toroid of n turns, mean radius R and cross-sectional radius a carries current I. It is placed on a horizontal table taken as x-y plane. Its magnetic moment m. a) is non-zero and points in the z-